Voor je bedrijf een website laten maken. Of je eigen idee omtoveren tot een website. Daar zijn veel verschillende manieren voor. Zo kun je eenvoudig zelf een website maken met behulp van een standaard template. Wij bouwen echter websites op maat. In dit blogartikel leg ik je uit waarom en wat de voordelen zijn van maatwerk.

Redenen voor een website

Tegenwoordig bezitten veel ondernemingen over een website. Er zijn verschillende redenen waarom het hebben van een website waardevol kan zijn. Dit kan een standaard website zijn of een website geheel op maat. De voornaamste reden is om informatie te verschaffen over jouw dienst of product. Je wilt natuurlijk dat potentiële klanten over alle informatie beschikken waar zij behoefte aan hebben bij het bezoeken van jouw site. Het kan een middel zijn om te verkopen. De informatie die je verschaft op je site is ten allen tijden bereikbaar. Zelfs s’nachts kunnen je klanten informatie op zoeken. Het enige wat je hiervoor moet doen is relevante content plaatsen.

Anno 2020 zoeken steeds meer mensen op het internet. Met komst van de smartphone is dit voor iedereen gemakkelijker gemaakt dan voorheen wanneer je pas iets op kon zoeken op internet bij het gebruik van een desktop computer. Daarom is het belangrijk dat je gevonden kan worden voor je (potentiële) klanten. Online vindbaarheid speelt dus een grote rol. Contactgegevens zijn hierdoor ook sneller vindbaar geworden. Met een website kunnen klanten snel uw contactgegevens vinden, zodat jij op ieder moment klaar kan staan voor vragen die zij hebben.

Daarnaast kan je met een blogpagina jouw klanten informeren over de laatste nieuwtjes waar jouw bedrijf zich mee bezig houdt. Een website kan dienen als een informatiepunt waar klanten terecht kunnen.

Wanneer je hebt besloten om graag een site te laten bouwen voor je bedrijf zijn er nog enkele opties voor je. Wil je gebruik maken van een standaard template of een website geheel op maat. In het volgend hoofdstuk zal ik je daarover informeren.

digitaal voor allemaal website programmeren

Standaard template versus website op maat

Er is een heel groot verschil tussen een standaard website die je binnen drie uur af maakt of een website geheel op maat. Vaak kan je goedkoop een site beginnen maar zijn daarvan de opties gelimiteerd. Je kiest een thema (template) uit en je kan gaan beginnen met het aanpassen van verschillende onderdelen zoals kleur en lettertype. Je zou daarna nog extra functionaliteiten toevoegen zoals een contactpagina of blogpagina. Het kan zijn dat dit al in het thema verwerkt is die je hebt gekozen, maar als dat niet het geval is, bieden plugins de oplossing. Dit zijn toevoegingen die je op je site kunt plaatsen. Een standaard template biedt een oplossing wanneer je snel een eenvoudige site wilt hebben voor je onderneming. Zo kan je je contactgegevens vermelden en nog extra functionaliteiten toevoegen mits deze plugins worden ondersteund.

Bij websites die volgens bovenstaande manier ontwikkeld zijn, is het vaak zo dat een template niet voldoet aan de eisen en/of wensen die je hebt aan je website. Er kunnen functionaliteiten ontbreken die wel gewenst zijn of het is niet mogelijk om gemakkelijk iets uit te breiden. Bovendien is de template die je uit hebt gekozen ook beschikbaar voor anderen. Het kan betekenen dat 1000 mensen voor jou dezelfde template hebben gebruikt. Zo is de site toch niet geheel uniek en passend bij jouw bedrijf maar heb je een site die lijkt op 1000 anderen sites.

Daarbij voldoen standaard websites vaak niet aan de kwaliteitsnormen die Google tegenwoordig hanteert om hoog in de zoekresultaten te verschijnen. Deze websites zijn vaak niet geoptimaliseerd voor zoekmachines en zijn ze op basis van kwaliteit matig geprogrammeerd.

Voordelen website op maat

Het voordeel van maatwerk is dat juist al je eisen en wensen gehoord en gebruikt worden voor ontwikkeling van de site. De website sluit daarbij aan al je wensen en wordt er geen enkele functionaliteit gemist. Met maatwerk gaat een ontwikkelaar samen met je kijken welke functionaliteiten ontwikkeld moet worden voor de site, en gaat er voorafgaand een gesprek gevoerd worden met een webdesigner die het uiterlijk van de site bepaald.

Welke voordelen biedt een website op maat nog meer?

Online vindbaarheid
Met een website op maat is het wel mogelijk om je website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google.

Onderhoudbaar
Als je later nieuwe functionaliteit wilt toevoegen aan je website, of je wilt bestaande onderdelen aanpassen kan dat makkelijker doordat de website geheel zelf is geprogrammeerd.

Snelheid
Doordat een website op maat alleen geprogrammeerd op jouw eisen zijn alle niet relevante code niet opgenomen in de website. Hierdoor zal de snelheid van de website aanzienlijk verhoogd worden.

Niet afhankelijk
Met een website op maat ben je niet afhankelijk van derde partijen maar heb je alles in eigen beheer.

Unieke website
Een website die op maat gemaakt is voldoet aan je wensen. De website wordt echt jouw website en lijkt daardoor niet op 1000 andere website.

Bekijk meer blogartikelen over websites. In dit artikel leg ik uit hoe wij de kwaliteit van onze websites meten met behulp van een handige tool van Google.